Ett geni i familjen

Under genrepet inför DM, som går på söndag, fick jag på Waxholms BK i eftermiddags återigen bekräftat att Garbo är ett riktigt jäkla agilitygeni. Både jag och Gunilla var faktiskt sjukt impade över vad hon förstår – om jag bara låter henne jobba ifred.

Vi byggde upp starten på hoppklass A i Bollnäs i söndags. Den såg ut ungefär så här.

Jag trodde att jag visste hur jag skulle kunna lösa den, om Garbo bara var intresserad av att lyssna. Det vill säga med framförbyte före tvåan, framförbyte mellan trean och fyran och en tråckling mellan fyran och femman.

Men se, det gick inte alls. Hur jag än bar mig åt, så hann jag inte placera mig på ett för Garbo begripligt sätt inför femman. Det blev fulsnurr före ibland, men oftast tog hon femman från fel håll. Tråcklingar är nämligen varken hon eller jag särskilt bra på.

I Bollnäs var det förstås många som gjorde framförbyte även mellan fyran och femman. Men redan under banvandringen förstod jag att det skulle bli omöjligt för mig att hinna. För jag vägrar att bromsa nån av taxarna genom att göra S-formade framförbyten.

Sen minns jag inte var det var som fick mig att testa om hon skulle köpa ”runt” i den situationen. Alltså om jag stannade till vid fyran, vinklade henne åt vänster och helt enkelt bara sa: ”Runt.” Men det märkliga var att för Garbo blev det självklart.

Till saken hör att ”runt” inte bara betyder att Garbo ska ta ett hinder bakifrån, utan också att hon ska svänga tillbaka mot mig. Och det skulle hon ju inte göra i denna situation, eftersom hon var på min högersida och skulle svänga runt åt höger.

Men både Gunilla och jag såg samma sak. När jag vinklade upp åt vänster och sa ”runt” (utan att röra armarna alls), så kopplade Garbo på huvudet innan hon tog det enda hinder som hon såg bakifrån. Om inte annat så tar jag det som ett tecken på att hon verkligen har förstått att ”runt” betyder just ”ta hindret bakifrån”.

Jag funderade en stund till. För jag vill ju inte förstöra mitt ”runt”. Och bestämde mig sen för att testa att först säga ”ut”. Jag har nämligen tränat på det också. Fast det var nog nästan ett år sen. Och tanken var att ”ut” skulle betyda ”sväng ut från mig”.

”Ut, runt, hopp, genom” blev alltså mina muntliga kommandon. Och Garbo förstod mig precis. Varenda gång. Samma sak när vi spegelvände kombinationen.

Fatta om jag kan lära henne att bli lika säker på ”ut” som hon är på ”runt”, när jag inte hinner placera mig som jag borde. Jag ska iallafall – äntligen – se till att lägga krut på att träna det i olika situationer.

Detta inlägg publicerades i Agility, Garbo, Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett geni i familjen

  1. Ninnie Lindvall skriver:

    Teoretiskt borde det väl bli bakombyte på aktiva linjen innan femman?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s