Håll avståndet

För några timmar sen kom jag hem från den förvånansvärt välorganiserade och snabbt genomförda mastodonttävlingen i Rättvik.

Den hade passager som jag verkligen inte gillar. Och som alla tävlande borde protestera mot. Av flera skäl.

Jag tänker på gårdagens individuella agilitybana och  dagens båda lagbanor.

I de två första var avstånden mellan några hinder mycket för korta. Och i den sistnämnda var det en helt rubbad ansats till A-hindret.

För mig och mina hundar spelade dessa passager ingen roll. Vi klarade samtliga utan problem och med kortaste möjliga väg. Taxflickorna är nämligen förhållandevis smidiga, och tar varken stor plats eller långa kliv.

Däremot tyckte jag synd om en del largehundar. Det var jag inte ensam om. Några av förarna vägrade till och med att köra den väg som domaren hade tänkt sig i dagens agilitylagbana, där hundarna kom snett bakifrån mot den branta uppfarten på A-hindret. Men majoriteten var förstås i Rättvik för att tävla och gjorde således det.

Yvonne Ahlin som dömde mediumhundarna ska i sammanhanget ha en eloge för att hon visade sunt förnuft. Uppenbarligen höll hon med oss gnälliga förare som klagade på banan. För hon gjorde om den lite så att hundarna fick en betydligt rakare ansats till A-hindret, trots att agilitybestämmelserna inte kräver det.

De regler som finns är dock till för att följas. Både av tävlande och domare. Och i dem står det bland annat: ”Avståndet mellan hindren på agilitybanan skall vara 5-7 meter, mätt som hundens väg.” Alltså inte två-tre meter mellan en tunnelutgång och slalomingången, som i dagens hopplagbana. Eller som i gårdagens agilitybana. Stora och välutbildade hundar, som läste vägen tidigt och svängde tajt över hopphindret före slalom, landade nästintill i första slalomporten.

Varenda seriöst tävlande agilityförare vet att vår sport inte går ut på att ta ut hundarna i svängarna, utan tvärtom. Hundens prestation går ju på tid. Och för att pressa den gäller det att få så kort väg som möjligt, det vill säga att tajta till svängarna så mycket det bara går. Det är det vi strävar efter och tränar på. Och i bästa fall blir därför hundens väg den kortaste möjliga mellan hindren.

För korta hinderavstånd går också stick i stäv mot den riktning som många vill att svensk agility ska sträva mot – det vill säga fler banor som tränar våra elitekipage på att hävda sig internationellt. Och tajta avstånd mellan hindren är inte direkt vanliga på VM.

Det betyder dock inte att de svenska agilitybestämmelserna ska brytas åt andra hållet heller. För det får inte vara längre än sju meter mellan hindren. Det står klart och tydligt i bestämmelserna.

Men på några av de banor som jag har gått i år har det varit upp till 8,5 meter mellan hinder (en anledning är att långhoppet är så mycket kortare för smallhundarna än för largehundarna). Då har jag påpekat att banan är regelvidrig och domaren har i samtliga fall kortat avståndet.

För långa avstånd innebär visserligen inte att skaderisken ökar. Men har man en hund som är 19,5 cm hög vet man att det kan vara svårt att ens se hinder långt borta i fjärran. Och jag tränar faktiskt inte på för långa avstånd. Det är ju en utmaning som domarna inte får utsätta oss för.

I Rättvik såg jag inga avstånd som var för långa, även om det var mycket långt från balansen till sista hindret i dagens agilitybana. En svårighet som jag definitivt underskattade.

Jag fick förresten en himla användbar present av en lagkompis i helgen. Ett måttband att ha i fickan under banvandringar.

Fast Gunilla hade förstås inte tänkt sig att jag skulle mäta avstånd, utan höjder. Vilket jag också gjorde. Och det enda som jag hittade att klaga på i det fallet var en sned bom. Den rätade Marianne Fernström ut direkt.

Detta inlägg publicerades i Agility, Regler, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Håll avståndet

 1. Ninnie Lindvall skriver:

  Det känns faktiskt tryggt med en mätpolis på banan. Ibland missar jag saker och då är det himla skönt att tävlande påpekar det innan klassen startat. OBS! Jag menar det verkligen!

 2. toktassarna skriver:

  Jag håller med Ninnie, ibland missar man faktiskt något och om någon då påpekar det så har jag inget emot att titta en extra gång och eventuellt ändra om jag håller med.

 3. Fanny skriver:

  Själv blev jag chockad när jag såg en domare gå runt och sätta silvertejp rakt över kontaktfältshindren. Som tur var lyckades vi få honom att ta bort det igen. Själv tyckte han inte att det var något problem eftersom han hade gjort samma sak i 12 år. Jag tänker på filmer som den här och vill inte utsätta mina hundar för det: http://www.youtube.com/watch?v=_BJ1r9QMcKc

 4. Jessica skriver:

  Jag har blivit sedd med inte alltid så blida ögon när jag påpekar saker, bl a ett däck som såg väldigt högt ut i small o höstas, suck, pust, stön, innan däcket sänktes. Tycker det är trist när man som tävlande måste känna sig ”jobbig” som påpekar hinder som ev är felaktiga, osv…

 5. martinae skriver:

  Tycker det är positivt att läsa att både Ninnie och Åsa inte tar illa upp för att en tävlande ifrågasätter något. Jag har sett mer än en domare blir skitsur på tävlande som ifrågasatt hinder även efter att det visat sig att dom tävlande faktiskt haft rätt!!

  Tycker som Ninnie och Åsa skriver att domarna borde vara glada för att dom får chansen att rätta till fel INNAN tävlingen startar.

 6. Bra skrivet Mari, jag håller med dig. En regel är en regel för annars kan vi ju helt plocka bort den. Och om vi ändå ska skita i det där med 5 -7 meter så kan vi väl strunta i den där regeln med godis på banan eller att man inte kan ta cert om man har fel…

  Nä, vi har regler av en anledning och skaderisk är en väldigt bra anledning. Är det så att det finns regler som verkar helt käpprätt så blir det en ny regelrevision och där kan man skicka in förslaget.

  Vad bra att både Ninnie och Åsa skriver att de inte tar illa upp om vi som tävlande påpekar fel, jag hoppas att majoriteten av vår eminenta domarkår resonerar likadant 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s