Avelskommittén kommenterar

Så här kan det se ut bland valpannonserna på Taxklubbens hemsida nuförtiden.

Redan för flera år sedan påpekade jag (och säkert många med mig) för ett av avelsråden och webbmastern att det var många valpannonser där parningarna bröt mot rekommendationerna i RAS (jag som så klart inte känner till allt om alla taxar som det avlas på räknade till drygt hälften av de aktuella annonserna), trots att kravet för att få annonsera redan då var att parningarna inte bröt mot RAS.

Det som bekymrade mig var att valpköparna blev lurade. Alla vet inte hur man med hjälp av Hunddata och Avelsdata åtminstone till viss del kan kolla upp hur det egentligen står till.

Däremot litar valpköparna på det som står på Taxklubbens hemsida, det vill säga att man bland valpannonserna där bara hittar uppfödare som till exempel avlar på tillräckligt gamla föräldradjur, inte gör om samma parningar, håller inavelsgraden låg och ser till så att avelstaxarna och deras nära släktingar inte har drabbats av diskbråck.

Men även om den här åtgärden är ett steg i rätt riktning, och säkert kommer att skrämma bort en del av uppfödarna som bryter mot RAS (de kan ju annonsera på SKK:s Köpa hund-sida istället), så är jag inte säker på att den hjälper helt och hållet.

Till exempel inte mot dem som avlar vidare på syskon, barn och barnbarn till diskbråckstaxar. För det är fortfarande alldeles för få (i stort sett inga) ägare som rapporterar in diskbråcksfall till Taxklubben, vilket gör problemet lätt att mörka och omöjligt för avelskommittén att kontrollera.

På tal om Taxklubben så fick jag senaste numret av medlemstidningen Taxen idag. Inte mindre än tre artiklar är skrivna av mig. En av dem, om Rasspecialen, har jag lagt ut på min hemsida.

Detta inlägg publicerades i Taxar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Avelskommittén kommenterar

  1. Jessica skriver:

    Ska kika i min brevlåda, om Taxen kommit här också.

    Har föresten startat en ny blogg, blogtown har ju legat nere hur länge som helst. Hade velat ha min gamla inlägg därifrån men det är väl kört gissar jag…

    Hoppas du mår bättre nu!

  2. Pingback: Taxklubben rensar bland valpannonserna | Allroundtax blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s