Tax – femte populäraste rasen i Sverige

Det där med statistik är inte lätt. Åtminstone inte för nån som aldrig har studerat ämnet. Men nog var väl rubriken, Blandras populärast bland hundägare, i Jordbruksverkets pressmeddelande i söndags väldigt missvisande?

Av de 742 727 hundarna som är registrerade i Jordbruksverkets hundägarregister så är 187 933 blandraser. I min värld betyder det att svenska hundägare generellt föredrar rasrena hundar, eftersom den siffran måste vara 554 794.

Jag gissar dessutom att blandrasägare är mer benägna att betala för att registrera sig och sina hundar hos Jordbruksverket än ägare till renrasiga hundar, även om lagen kräver att alla hundar ska registreras där, eftersom renrasiga hundar och deras ägare redan registreras i SKK:s register.

Statistiken blir också förvirrande när Jordbruksverket ena dagen påstår att schäfer är den populäraste rasen i Sverige och SKK dagen efter går ut med ett pressmeddelande där det står att labrador retriever är mest populär, följd av golden retriever på andra plats, och att tysk schäferhund kommer först på tredje plats.

Skillnaden i siffror beror på att Jordbruksverket hänvisar till det totala antalet hundar per ras i sitt register, medan SKK enbart har listat antalet nyregistreringar under 2011. Hur många av hundarna som har avlidit sedan registreringen, utan att ägaren har meddelat Jordbruksverket, vet dock ingen.

Strävhårig normaltax fortsätter iallafall att sjunka i popularitet. Nu ligger den inte längre på SKK:s 20 i topp-lista, vilket den har gjort under samtliga de 14 år som jag i måndags hade varit taxägare. År 1998, när Diva flyttade hem till mig, så registrerades inte mindre än 1387 valpar. Och förra året endast 602. Men jag är inte säker på att det är så negativt.

Om de nio taxvarianterna hade räknats som en ras i SKK:s statistik hade dock tax hamnat på femte plats 2011, med 1464 nyregistrerade valpar. Och det är ju inte svårt att förstå. För vem kan motstå en sån här charmig liten krabat?

 

Detta inlägg publicerades i Taxar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tax – femte populäraste rasen i Sverige

  1. emmelie skriver:

    En gång tax, alltid tax. Kan bara hålla med om det du skriver. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s