Ett renrasigt helvete – tre år senare

 

Passa på att titta. Just nu ligger Pedigree Dogs Exposed: Three Years On på YouTube. Den är lika obehaglig och upprörande som Ett renrasigt helvete (Pedigree Dogs Exposed) och visades mycket lägligt på BBC Four för två veckor sen. Alltså veckan före årets Crufts, som avslutades igår.

Jag kollade en del på direktsändningarna därifrån i torsdags, fredags och lördags. Alltså på agilityn och freestylen. Gruppfinalerna och BIS:et klarar jag inte av. De är, precis som de beskrivs i programmet, till stor del ”freak shows”.

Visst har The Kennel Club agerat sedan Ett renrasigt helvete visades på BBC i augusti 2008. På årets Crufts hade klubben till exempel veterinärbesiktningar efter(!) rasbedömningarna och före gruppfinalerna. Det resulterade i att bland andra den engelska bulldoggen och pekingesen inte fick fortsätta tävla och att de dessutom blev av med sina bäst i rasen-meriter. Men de flesta vidtagna åtgärderna tycks vara väldigt tandlösa.

Precis som i den förra filmen lyfts Svenska Kennelklubben fram som ett föredöme. Och nog ligger SKK flera steg före The Kennel Club, även om jag tycker att även SKK är en ganska flat organisation i förhållande till rasklubbarna. Bland annat är det vidrigt att se hur marktrånga en del mycket högt meriterade utställningstaxar är och en skandal att det inte finns nåt ordentligt hälsoprogram för diskbråck hos tax.

Enligt Agria är diskbråck ett stort problem inom rasen, men Taxklubben hävdar att förekomsten har minskat mycket under senare år. Själv tvivlar jag, inte minst på grund av vad jag läser i olika hundforum. Och jag kommer att fortsätta tvivla och efterfråga ett hälsoprogram, tills jag får se vetenskapligt baserade siffror som visar att Taxklubbens påstående stämmer.

Uppdatering: Tyvärr är filmen borttagen från YouTube. Men förhoppningsvis köper SVT in och visar även den så småningom.

Detta inlägg publicerades i Filmer, Taxar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ett renrasigt helvete – tre år senare

  1. Emmelie skriver:

    Håller med dig om de ”snyggaste” taxarna enligt utställningsvärlden. Dango som exempel har många gånger blivit slagen av en hund som har 1/4 markanstånd trots att det tydligt står i rasstandarden att tax ska ha 1/3! Blir mycket arg över detta då taxen fortfarande är en jakthund och ingen soffhund! Skulle vilja se den ta sig fram lika bra som mina taxar på både promenader och jakt.

  2. maja o zoro skriver:

    vidrigt filmklip men helt sant – tyvärr…

  3. Pingback: Uppföljaren till Ett renrasigt helvete på SVT Play | Allroundtax blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s