X-small är klassen för oss

-Det var första gången som jag har sett Chaplin verkligen ta i och springa fort, sa Per när jag och pyret gick i mål i agilityklassen på SAgK:s tävling med fem storleksklasser i lördags.

Och precis så kändes det. Jäklar, vad hon sprang. Men det är ju inte undra på. För en gångs skull behövde hon inte lägga allt krut på att ta sig över för henne skyhöga hinder. Tobias, som dömde, valde nämligen att lägga hindren på 23 cm för X-smallhundarna i öppenklasserna.

Så här träffande beskrev Kickan Karlsson, med 22 cm höga Ärtan, upplevelsen på agilitylistan idag:

”Jag och min lilla norfolkterrier Ärtan skulle vilja påstå att XS-klassen blev en succé! Lägre hinderhöjder gör verkligen skillnad när man är utrustad med korta ben. Ärtan rusade på för glatta livet, trots att det var ridhusunderlag som vanligtvis bromsar ned henne rejält. Med tanke på att XS-klassen blev den numerärt största klassen i denna tävling verkar också intresset för en sådan klass vara stort, och alla jag pratade med var positiva och upplevde skillnad till det bättre för sina småväxta hundar.

Jag hoppas verkligen att vi blir många som jobbar för en XS-klass till nästa regelrevidering, för visst vill vi väl öka mångfalden och glädjen i vår underbara tävlingssport? Att införa en XS-klass är ett enkelt steg för att göra just detta! Blev ju lite besviken förra revideringen där de enda som tänktes på var de små largehundarna, som ju fick möjlighet att gå ned i medium om de vill. Små smallhundar fick däremot ÄNNU svårare efter förra revideringen, då långhoppets möjliga maxlängd ökades…”

Förhoppningsvis kommer vi i SAgK att arrangera fler tävlingar med fem storleksklasser. För vi är också nöjda med hur tävlingen blev och all positiv respons som den har fått. När en ny tävling kan tänkas bli av vet jag dock inte. Men håll koll på klubbens hemsida.

Och ja, det gick riktigt bra för mig. Garbo vann båda öppenklasserna. Chaplin kom tvåa i agilityklassen och – hör och häpna – Ubbe och jag vann X-larges agilityklass. Fast det var verkligen inget vackert lopp. Men imorgon ska vi äntligen få träna ihop. Det kan behövas inför Kistamässan.

Detta inlägg publicerades i Agility, Chaplin, Regler, SAgK, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s