Listan på diskbråckstaxar publicerad

För tio år sen verkade det omöjligt. Men som tur är förändras tiderna. Och inom hundaveln har det hänt en hel del på 2000-talet.

Det som förr ansågs vara ”stigmatiserande”, tycks vara okej idag. För häromdan publicerade Svenska taxklubben äntligen listan på de taxar med diagnosen diskbråck som har rapporterats till avelsråden.

Läsningen är både bedrövlig och rörande.

Bedrövlig för att det är så många som har drabbats. Ändå vet man att de inrapporterade fallen bara är en pytteliten bråkdel av alla. Listan innehåller nämligen inte ens 90 namn. Så det är många som jag saknar. Till och med en del som har blivit så dåliga att de har dött. Några av dem är släktingar till Diva, Garbo och Chaplin.

Men det är också rörande att läsa att det är en av de inrapporterade taxarna som är född i början av 60-talet. Så till skillnad från alldeles för många av dagens taxägare och taxuppfödare finns det alltså de som verkligen har ansträngt sig för att bidra till den viktiga dokumentationen.

Hoppas att publiceringen av listan hjälper till att synliggöra problemet, så att fler taxägare väljer att rapportera diskbråcksfall till avelsråden. Blanketten finns på Taxklubbens hemsida under rubriken ”Dokument” (skrolla ner en bit). Jag tror inte att man måste vara medlem för att få med sin tax på listan.

Hoppas också att både uppfödare och valpköpare använder sig av listan vid framtida taxval. Jag tänker i varje fall göra det.

Detta inlägg publicerades i Garbos diskbråck, Taxar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s