RAS – ska man skratta eller gråta?

”Informera uppfödarna om att diskbråck är taxrasens största hälsoproblem och att det är en ärftlig åkomma.”

Texten ovan är första punkten på Svenska taxklubbens lista över vilken strategi som huvudstyrelsen tänker använda under de närmaste fem åren för att minska diskbråcksfrekvensen bland de svenska taxarna.

Allvarligt talat. Vad ska man säga? Jag är nästan mållös. Det är 2013 nu. Inte undra på att det ser så illa ut som det gör.

Strategin går att läsa i det uppdaterade RAS-kompendiet som lades ut på klubbens hemsida för en dryg månad sen. Jag ögnade igenom det då, men blev så bedrövad att jag inte orkade kommentera det.

Övriga åtgärder som klubben tänker vidta mot diskbråck är att:

  • Uppfödarna motiveras att skaffa kännedom om tilltänkta avelsdjurs och deras släktingars ryggstatus och bara använda djur med låg risk att nedärva diskbråck.
  • Medverka till större öppenhet mellan uppfödarna om diskbråcksfall och helst rapportera drabbade taxar till avelsansvariga i klubben.
  • Höja debutålder för avel till 3 år för att kunna få kännedom om föräldragenerationens ryggstatus vid den ålder då de flesta taxar får sina diskbråckssymtom.
  • Minska inavelsgraden hos rasen genom att inte överanvända avelsdjur och inte producera kullar med högre inavelsgrad än 2,5 %. Avsikten med detta är allmänna hälsovinster i form av bättre vitalitet som den sänkta inavelsgraden ger på sikt.

Inte ens den mest välvilligt inställda taxägare kan låta bli att häpna. Vadå ”bara använda djur med låg risk att nedärva diskbråck”? Och vadå ”helst rapportera” till avelsansvariga? Borde inte det också vara självklarheter? Anser verkligen inte klubben att taxaveln har kommit längre?

Som skäl till att inte införa ett ryggröntgenprogram anger huvudstyrelsen bland annat: ”Klubben har ansvar för att hälsoprogram införs först när man med säkerhet vet att de är effektiva och ger önskat resultat.”

Alltså fortsätter Sverige att ”avvakta”. Istället för att bidra och som våra grannländer – Norge, Danmark och Finland – implementera och ytterligare utvärdera denna vetenskapliga metod.

Det är skamligt. Iallafall så länge man inte har en bättre strategi än Svenska taxklubben.

Vakna, Taxklubben. Nåt måste göras. Helst igår!

Vakna, Svenska taxklubben!

Detta inlägg publicerades i Taxar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s