Så slog certregeländringen

SKKs verksamhetsberättelse 2011-2012Kommer ni ihåg strulet med certreglerna i samband med den senaste regelrevideringen? Jag skrev om det i den här artikeln i Hundsport.

Under diskussionerna på regelkonferensen kom deltagarna fram till att det borde bli lite lättare att ta cert. Startfälten hade blivit större och eftersom det hade blivit vanligare att det över huvudtaget inte delades ut nåt cert, så tyckte regelkonferensen att det var lämpligt att låta certen vandra längre i resultatlistan.

Men under regelarbetets gång försvann en del av formuleringen. Så från och med den 1 januari 2012, när de nya reglerna trädde i kraft, blev det istället svårare att ta cert när det är färre än 41 hundar i klassen.

Nu vet vi vad det resulterade i. För när jag var på möte på SKK:s kansli i dag fick jag en kopia av SKK:s alldeles färska verksamhetsberättelse för åren 2011 och 2012.

I den går det att läsa att under 2011 erövrades 84 svenska agilitychampionat och under 2012 endast 58. Det är en minskning med hela 30 procent, trots att antalet officiella individuella agilitystarter ökade med cirka 10 procent under samma period.

Så kan det gå.

Detta inlägg publicerades i Agility, Regler. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Så slog certregeländringen

  1. Ninnie Lindvall skriver:

    Äventyrlig tanke: Varför inte bara låta certen vandra till nästa nollade ekipage? Det där att certet bara kunde vandra fem placeringar är ju en tidig nittiotalskonstruktion i en tid när referenstiderna var betydligt generösare än idag. Vilken nollad hund som helst hade ju fått certet om inte vissa andra varit där eller diskat sig.

  2. jessicas1980 skriver:

    Ja, varför inte??? 🙂 Låter toppen!

    Lr det kanske inte ska vara så, då kanske en annan kanske får cert med sin tax, bostonterrier lr ngt sånt & det kanske inte är tillräckligt snabbt sprungit… Tyvärr är detta lite tankegångar jag hört, när jag pratat om hur tråkigt jag tycker det är att det blev fel med cert-reglen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s