Rallytävling som gav nyttiga erfarenheter

Även igår tävlade vi rally. På Märsta-Sigtuna BK. Varför inte, liksom? Vädret var iallafall betydligt bättre än i lördags.

Det var första rallytävlingen som jag var på där alla klasser arrangerades, så nu har jag åtminstone sett en mästarbana. Och den såg verkligen inte lätt ut.

Fortsättningsbanan var dock inget att jaga upp sig över. Den var kort och innehöll varken frestelsen, tempoväxlingar eller nån tråkig spiral.

Rallybana fortsättningsklass i Märsta

Att mixa rally, freestyle och agility funkar riktigt bra. Om jag bara hade lärt in högerfot och inte automatiska sättanden i halterna från början hade det blivit ännu lättare. Det enda som jag kan sakna för att hundarna ska få allsidig träning är nosarbete. Men det finns ju inget (förutom tidsbrist) som hindrar att jag slänger in lite spår i träningen, då och då, vilket jag är alldeles för dålig på.

Sen behöver just mina flickor mer rutin på att tävla rally. Jag också, förstås. Inte minst måste jag lära mig mer om hur de ska förberedas, så att de är helt inställda på vad vi ska göra. Det var bara några få veckor sen vi var på samma klubb och tävlade agility och det märktes.

Chaplin trodde alltså att det var agility som vi skulle köra. Inte blev det bättre när jag kom på att jag inte behövde ha en stor boll i fickan under programmet, utan la den en bra bit utanför banan en kort stund innan det var vår tur.

Dessutom tog det en himla tid, jämfört med i lördags iallafall, innan vi fick gå in på banan efter att ekipaget före oss var klara. Vi var redo, men den långa väntan gjorde att Chaplin hann vinda in dofter, spana in (agility)hindret mitt på banan och tappa fokus och entusiasm. Hade jag dessutom inte haft medvind, så att min kapuschong hade blåst upp i nacken vid en av de första skyltarna, hade det förmodligen gått bättre. Nu såg jag inte ordentligt och inte vågade jag dra ner kapuschongen, ifall Chaplin skulle missförstå mitt armviftande. Så jag höll bland annat på att missa en kon i dubbelslalom. Vi fick iallafall ihop godkända 84 poäng.

Garbo startade inte förrän drygt en timme senare, vilket var helt perfekt. Hon hann landa och lugna sig och kändes riktigt fin, även om hon jagade upp sig en aning när vi närmade oss målskylten och hamnade längre och längre fram. Vi slutade på delad andra plats med 98 poäng.

Mest otur hade Ulla och Lucy. Ulla hade en nyckelknippa i en jackficka utan dragkedja och nyckelbandet råkade hänga ut lite grann. Det ledde till att de blev diskade.

Själv lärde jag mig att det även i denna sport är bra att ha ett måttband med sig. För mina låga tjejer ska hopphindret vara 10 cm högt, men om funktionärerna hade gått på sitt ögonmått hade det definitivt blivit den dubbla höjden. Nu slutade det med att jag lånade ut mitt måttband, så att alla hundar i klassen fick hoppa på regelrätt hinderhöjd.

Detta inlägg publicerades i Chaplin, Garbo, Rallylydnad, Regler, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rallytävling som gav nyttiga erfarenheter

 1. toktassarna skriver:

  varför blir man diskad om man har ett nyckelband? *kan inget om rally*

  • Mari skriver:

   I reglerna står det bland annat:
   ”Det är inte heller tillåtet för föraren att ha godis eller föremål synligt inom banområdet.”
   Och enligt vad Ulla sa att domaren hade sagt, så kunde hon inte avgöra om det var nån form av belöning som hängde ut från fickan.
   Det är samma sak med kopplet. Man måste ha fickor med dragkedjor på kläderna, för det får inte synas på eller från banan och hunden ska vara kopplad fram till platsbandet och kopplas direkt när man kliver ut från banan.
   Det är en lite märkliga regler i den här sporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s