Envis som synden

Uppmärksamma taxar-Vad imponerande att du kör med tax. De är ju så envisa.

Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra ovanstående. Senast förra lördan i Kungsör.

Som vanligt svarade jag:

-Ja, tack och lov för det.

För jag begriper inte vad det skulle vara för fel på att vara uthållig, outtröttlig eller viljestark.

Jag misstänker dock att de som blir förvånade när de ser taxar delta i hundsporter lever i föreställningen att rasen är tjurskallig, trotsig och omedgörlig. Men utan att överdriva, så har mina tre aldrig varit såna. Visst är de/har de varit fjompiga och ifrågasättande ibland och alltid jakttokiga, men aldrig omedgörliga.

Även Svenska taxklubben och Kennelklubben kallar taxen för envis. Men jag uppfattar det som att de är inne på samma betydelse av ordet som jag, när jag läser det här.

Det jag däremot tycker är en olycklig formulering på Kennelklubbens valpsäljarsajt är ett av råden till potentiella taxköpare:

”Den ställer krav på att ägaren är bestämd och konsekvent för att den ska bli lydig och följsam.”

Varför, liksom? Finns det nån hundras som blir lydig och följsam om inte ägaren är konsekvent? Måste man specificera det till just dem som funderar på att skaffa tax? Och framför allt – varför bara nämna två förhållningssätt som så lätt associeras med förbud?

Jag skulle mycket hellre råda taxägare till att också anstränga sig för att vara lika påhittiga, aktiva och uthålliga som sina hundar. Att erbjuda taxarna roliga och stimulerande uppgifter och vara generösa med belöningar och beröm. Det är då de blir lika uppmärksamma, intresserade och samarbetsvilliga som till exempel Inka, Chaplin och Garbo på bilden ovan.

Men även det gäller väl alla hundraser?

Detta inlägg publicerades i Taxar. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Envis som synden

 1. Ninnie Lindvall skriver:

  De kanske skriver så för att taxar är smartare än många andra hundraser? De genomskådar en velig ägare på nolltid och inser att världen är ett smörgåsbord av njutning att ta för sig av.

  • Mari skriver:

   Visst gör taxarna det. Men att bara förbjuda njutningar får inte taxarna samarbetsvilliga. Det har iallafall inte funkat med mina.

 2. Matte och Arlo skriver:

  Se där! Ett brandtal för taxen som annat än jakthund! Så klart att även taxar kan, med rätt guidning från husse/matte.

 3. Åsa Nilsonne skriver:

  Jag tycker ofta att jag hör människor som har två hundar av samma ras berätta att deras hundar har mycket olika temperament – man får väl ta rasbeskrivningarna med en nypa salt… (eller två)

  • Mari skriver:

   Visst är de jätteolika. Men en sak har mina faktiskt haft gemensamt – jag har fått lära dem att det är kul och stimulerande att samarbeta.

 4. Victoria skriver:

  Jag får ofta elaka blickar istället när vi tränar på klubben. Jason är ännu ung och gör då och då lite som han vill. Men är man bara 1½år så ställer jag inte jättestora krav på att allt ska gå perfekt. Vi har tid på oss i framtiden.

 5. Irene skriver:

  Det är rasklubben som bestämmer vad det ska stå på SKK:s valpköparsida, så tydligen är det den officiella inställningen. Men visst är det som du säger, vilken hundras behöver inte en sådan uppfostran?

  • Mari skriver:

   Ja, det är rasklubbens rekommendationer som jag tycker är trista. Och jag har sett att det finns uppfödare som har kopierat råden på sin hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s