Helt olika tankar om fem storlekar

Vad olika man tänker. Och ändå är jag säker på att Österåkers BK, som i vinter arrangerar en inomhuscup med fem storlekar i Norra Stockholms Hundcenter i Arninge, menar lika väl som Solna agilityklubb, vars tävling med fem storlekar förra vintern var mycket uppskattad av deltagarna.

SAgK ska arrangera en sån tävling även denna vinter. När är dock inte klart än. Det vi däremot vet är att vi kommer att köra med samma storleksindelning och hinderhöjder som vi gjorde sist.

 • X-small – hundar under 28 cm. Hinderhöjd 18-25 cm.
 • small – hundar över 28-35 cm. Hinderhöjd 25-32 cm.
 • medium – hundar över 35-43 cm. Hinderhöjd 32-40 cm.
 • large – hundar över 43-50 cm. Hinderhöjd 40-47 cm.
 • X-large – hundar över 50 cm. Hinderhöjd 48-55 cm.

Anledningarna är flera. Vi vill inte att någon hund ska behöva hoppa orimligt högt. Vi vill att så många som möjligt ska känna att de har en chans att vara med och konkurrera, det vill säga att det inte ska skilja så himla mycket i höjd på lägsta och högsta hund i storleksklassen. Och vi vill att klasserna ska vara hyfsat jämnstora.

Dessutom tycker vi att en sån här storleksindelning är lämplig att lägga fram som förslag i samband med den kommande agilityregelrevideringen, som kommer att dras igång nästa år. De fem storlekarna går ju att anpassa till FCI:s tre storlekar för dem som även vill tävla internationellt, eftersom vi har behållit de internationella mediummåtten och delat small och large i två storlekar vardera.

Österåker har alltså tänkt helt annorlunda. Hur begriper jag inte. Och när jag frågade fick jag svaret att de framförallt har ”tänkt på hälsoaspekten, att hopphöjderna ska vara ok för hundarna”. Det resulterade i denna storleksindelning och dessa hinderhöjder:

 • XS Hundar med mankhöjd 35 cm och under, hoppar max 20 cm
 • S 35.01-40 cm hoppar max 35 cm
 • M 40.01-45 cm hoppar max 40 cm
 • L 45.01-50 cm hoppar max 45 cm
 • XL 50.01 cm och uppåt hoppar max 50 cm

Jag tycker att Österåker missar flera aspekter. Framför allt fattar jag inte hur vanliga small plötsligt kan kallas X-small, och behålla sitt spann på över femton cm mellan högsta och lägsta hund. Samtidigt ska tre av storleksklasserna bara ha ett spann på fem cm. Det är ju dessutom för de allra lägsta hundarna som varje millimeter har störst betydelse.

Att det i Stockholmstrakten finns ett helt gäng ”riktiga” X-smallhundar, alltså under 28 cm i mankhöjd, visade om inte annat Pytteligan som SAgK har arrangerat nu i höst. Den hade 16 deltagare. Minsta hund var 19,5 cm hög.

Pytteligan för X-smallhundar

Detta inlägg publicerades i Agility, Regler, SAgK, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Helt olika tankar om fem storlekar

 1. Kickan & Ärtan skriver:

  Bra skrivet! Köper inte hälsoargumentet för den där storleksindelningen, är det bara det man är ute efter behöver man inte göra fler storlekar än vi har idag, bara sänka hopphöjderna… Jag tror att många har dålig koll på hur små hundar det faktiskt finns (och hur många sådana det finns). Allt under 35 cm är liksom ungefär lika litet…

 2. Mari skriver:

  Ifall nån har missat det så har Österåker tänkt om och kommer nu att ha sex storleksklasser under Vintercupen. Vanliga small, som de kallar X-small, delas i två klasser. X-small-spannet är nu 30,01-35 cm och hundar med en mankhöjd på 30 cm och under kallas XX-small. Här kan man anmäla sig: http://83.241.163.249/signup.php. Det har jag gjort idag. 🙂

 3. Erika skriver:

  Bra skrivet! tränar en liten tax i agility just nu faktiskt och är mycket imponerad av Garbo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s