Avelskommittén tar tag i ryggröntgenfrågan

I våras skrev jag och ett gäng taxentusiaster ett par debattinlägg i rasklubbstidningen, Taxen. Vi tror och hoppas att ryggröntgen är rätt metod för att minska den höga diskbråcksfrekvensen (knappt 20 procent av de svenska taxarna drabbas, enligt försäkringsbolagens statistik).

Ryggröntgen används redan i våra grannländer – Danmark, Finland och Norge – och är den hittills enda vetenskapligt framtagna metoden för att få bukt med problemet. Svenska Taxklubben ställer sig dock kallsinnig till röntgen och har hittat på en egen och obeprövad metod som vi i ”Ryggröntgengruppen” av flera skäl inte alls tror på.

Den finns beskriven i taxens rasspecifika avelsstrategi (RAS) och går ut på att uppfödare och ägare till taxar som drabbas av diskbråck ska rapportera in detta på en särskild blankett till Taxklubben. Sen ska dessa taxar och deras nära släktingar inte användas mer i aveln. Klubben rekommenderar också att man ska vänta med avelsdebuten tills taxen är tre år, för då är mor- och farföräldrarna till valparna minst sex år gamla.

Men det finns många problem med metoden. Till exempel har en hel del av hundarna som drabbas redan hunnit få valpar (den mest kritiska åldern för att en tax ska drabbas av diskbråck är 4-8 år) och dessutom är det extremt få diskbråcksfall som rapporteras.

När Taxklubben, trots att det i alla år hade hetat att uppgifterna var konfidentiella och endast till för avelsråden, för ett år sen valde att publicera listan bestod den bara av knappt 90 namn. Fler fall hade alltså inte rapporterats in på hela tio år. Listan var inte heller särskilt aktuell. Det äldsta taxen som står med är född 1962.

Under det år som listan har varit offentlig har den uppdaterats med 30-40 taxar. En del fall är aktuella, men inte alla. Och många drar sig förstås ännu mer för att rapportera in drabbade hundar nu. Vem vill köpa en valp av en uppfödare vars hundar finns med på listan, liksom…? Alla uppfödare tar inte heller nära släktingar till drabbade taxar ur aveln.

I samband med den senaste uppdateringen av Taxdata har klubben också bestämt att alla inrapporterade diskbråckstaxar och deras föräldrar ska rödmarkeras i stamtavlorna. Så nu är till exempel Garbos föräldrar rödmarkerade, eftersom jag rapporterade in att veterinären som undersökte Garbo när hon hade ont i ryggen under en dag ställde diagnosen diskbråck.

Om man istället valde ryggröntgenmetoden skulle man undersöka taxarna innan de används i aveln, sålla bort dem med fler förkalkningar än fyra och främst avla på dem med noll till två förkalkningar. Ju fler förkalkningar, desto större risk att taxen drabbas av diskbråck. Och det är antalet förkalkningar som är ärftligt, inte diskbråcken i sig. För taxryggar påverkas även av miljöfaktorer.

Det vore så klart mycket bättre PR för rasen om uppfödarna kunde visa att de är seriösa och enbart använder ”friröntgade” taxar i sitt avelsarbete, än att de ”hängs ut” på en mycket ofullständig lista över dem som har fött upp diskbråckstaxar (vilket de allra flesta har, även om många förnekar det).

Taxklubbens huvudstyrelsen sågade våra debattartiklar. Och när vi skrev till styrelsen i slutet av sommaren och bad den att verka för att de svenska uppfödarna som väljer att ryggröntga sina taxar ska kunna få röntgenresultaten reggade i Hunddata blev svaret nej.

Då skrev några av oss i Ryggröntgengruppen istället direkt till SKK:s expert i veterinärmedicinska frågor, Åke Hedhammar, som är adjungerad i SKK:s Avelskommitté, och bad om samma sak. Dessutom uppmanade vi Avelskommittén att återuppta den gamla utredningen om ryggröntgen av taxar som av, för oss, obegripliga skäl lades ner för ett antal år sen.

Häromdan kom svaret från Avelskommitténs sekreterare. Så här står det i protokollet från kommitténs senaste möte:

Ur protokollet från SKKs Avelskommittés möte 5-2013

Annons
Detta inlägg publicerades i Taxar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s