Försenad årskrönika

Jag gjorde ingen sammanfattning av 2013 vid årsskiftet. Förmodligen för att jag inte är så sugen på att blicka framåt, då jag inte tror att jag och flickorna kommer att kunna prestera så mycket mer.

Men nu har de officiella titlarna som vi lyckades ta förra året blivit reggade i Hunddata, så det är väl dags att samla ihop sig.

Det känns inte som att vi tävlade så mycket. Fast jag inser så klart att vi måste ha gjort det. Iallafall efter att Garbo blev friskförklarad, från vad som bör ha varit en buktande disk, och fick sätta igång och träna igen i slutet av april.

Sommaren inleddes med att Chaplin blev klubbmästare i small i Solna agilityklubb. En månad senare tog hon äntligen sin femte agilitypinne i klass II och erövrade den inofficiella titeln AgD II. Några fler hoppinnar känns det inte som att det är meningen att vi ska ta, även om vi har varit i närheten och nosat några gånger. Antingen nån placering ifrån, eller med lite tidsfel.

I början av augusti debuterade Chaplin och jag i freestyleklass I. Det var inte alls lika nervöst som när jag började tävla freestyle med Garbo, 2009. Inte för att vi har varit särskilt flitiga sen dess, men ändå. Det känns som att det var en mycket mer kritisk och hård stämning i sporten för några år sen, jämfört med hur det är nu. Så det var skönt att vi kom igång igen.

Chaplins meriter i Hunddata

Förvånansvärt bra gick det också. På fyra starter lyckades Chaplin ta de tre meriter som krävs för FDI. Och på sin fjärde start i klass II, med det nu skrotade Moviestarprogrammet, fick Garbo sista meriten för FDII.

Det arrangeras inte särskilt många freestyletävlingar per år, så mellan några av våra starter hann vi också med tre rallytävlingar i fortsättningsklass. De resulterade i att båda flickorna fick varsin ny titel: RLD F.

I oktober gjorde jag nåt som jag aldrig hade trott. Jag debuterade i heelworkklass I med Garbo på en dubblerad tävling. Vi fick uppflyttningspoäng i båda klasserna, trots att vi inte satte slutet av programmet i nån av dem. Men bedömningen är inte så hård i klass I. Som tur är.

Heelwork är betydligt roligare än jag som inte gillar fotträningspill kunde föreställa mig. Och mycket enklare att träna än freestyle. Både för att man inte har så mycket rekvisita att kånka på och för att hunden inte jagar upp sig lika mycket.

Att tävla freestyle i lag innebär en annan typ av utmaning. Linda och jag gjorde det förstås lite extra svårt för oss när vi tävlade på Stockholm Hundmässa i december, genom att köra med två hundar var. Trots det kom vi tvåa bland nio lag, alltså rekordmånga starter, med ”Gammeldans med svans”.

Vad gäller Garbo och agility tycker jag mest att det känns helt jäkla otroligt att vi fortfarande kan köra. Vi har dessutom så fantastiskt kul. Även om det sällan syns i resultatlistorna. I höstas blev hon dock Pyttemästare 2013 och klubbmästare i small i SoSu BK. Och hon tog en SM-pinne i agilityklass.

Men oftast diskar vi oss. Det insåg jag när jag räknade antalet diskade lopp till SAgK:s nya tävling – Årets disk-maskin! Hoppas att vi vinner den, för priset är en träningstimme i Stockholms Hundsportcentrum. Och en sån kan vi behöva.

Några viltspårsprov med Chaplin blev det som vanligt inte. Jag fattar inte att jag aldrig kommer till skott. Hoppas att jag orkar ta tag i den träningen, att den går bra och att vi får möjlighet att starta i år.

Tävlingsåret 2014 har ju faktiskt redan börjat. Garbo inledde det med två fina och nollade hopplopp på Husdjursmässan. Och några veckor senare tog hon en SM-pinne i agilityklass i Stockholms Hundsportcentrum. Dessutom leder hon, efter två av tre kvaltävlingar, Österåkers Vintercupen i storleksklass XX-small.

Chaplin har också klarat sig hyfsat i Vintercupen. Hon ligger just nu på plats 6/21. Så jag hoppas att XX-small får börja även på finaltävlingen den 5 april. Då kanske jag hinner till Linköping till eftermiddan.

Nästa agilitytävling för Chaplins del är redan på lördag. Jag vill så gärna att hon ska lyckas knipa några pinnar till i agilityklass. För eftersom alla agilityresultat reggas i Hunddata sen årsskiftet har SKK:s vd Ulf Uddman hintat att det kanske införs officiella diplom i klass I och II redan från och med 2015. Men då kan man bara räkna resultat som är reggade, inte de gamla i tävlingsboken.

Vi har också en freestyletävling att se fram emot redan nu. Tanken är att Garbo ska göra ännu en start i heelworkettan och så ska Linda och jag tävla med ”Gammeldans med svans” igen. Vår ambition är att göra det några gånger under året och se hur högt vi kan placera oss i tävlingen Årets freestylelag.

Jag tänker också förlänga Garbos heelworkprogram, så att vi kanske kan starta i klass II senare i år. Att få ihop ett klass II-program i freestyle med Chaplin blir nog värre. Men jag har iallafall en låt och en idé. Så vi får se hur långt vi kommer.

Till hösten, om inte förr, hoppas jag att båda flickorna är redo att starta i avancerad klass i rallylydnad. Men vi har mycket att träna på: högerhandling, nya skyltar och inte minst honnören. Helt omöjligt att få till bör det dock inte bli.

Jag inser så klart att det här kanske blir Garbos sista agilitysäsong. Hon fyller tio i augusti. Det känns sjukt tungt. Men det hjälper ju inte att tänka på det. Jag får se till att njuta så mycket jag kan av vartenda lopp som vi kör istället.

Garbos meriter i Hunddata

Detta inlägg publicerades i Chaplin, Garbo. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Försenad årskrönika

  1. BMW och Arlo skriver:

    Oj, vilket händelserikt och framgångsrikt år ni haft! Bara att fortsätta i samma anda 2014 då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s