Sjunde pinnen i agilityklass II till Chaplin


Chaplin och jag tog idag ett steg mot ett officiellt diplom i agilityklass II (som jag hoppas införs nästa år). För med det här loppet tog vi vår första pinne sen samtliga agilityresultat vid årsskiftet började reggas i Hunddata.

Slalomingången är jag sjukt nöjd med. Den ser jag som ett kvitto på att vi är på rätt väg med vår bollträning, för Chaplin tittar faktiskt på hindret och inte på mig. Och hon klarar att svänga från mig, så att jag gör mitt bakombyte efter att hon har påbörjat hindret. Det har hon tidigare tyckt är ologiskt.

Resten av loppet är långt ifrån perfekt. Dels hinner Chaplin titta ut åt höger vid första tunneln, innan hon fattar att hon ska rakt fram. Och dels är jag för sen med mitt bakombyte mellan balansen och tunneln.

Men uppenbarligen var det tillräckligt många andra som körde ännu sämre än vi. Jag tror att det beror på att det här blev en rätt ovanligt smallbana. Det bästa sätten att byta sida på var nämligen oftast bakombyten. Tyckte jag iallafall. Och det är många smallhundar som är dåliga på bakombyten. Förarna hinner ju nästan alltid göra framför- eller blindbyten.

I large och medium hade banan varit annorlunda. Eftersom frun till domaren som dömde då tävlade i small numrerades banan om på plats av funktionärerna och var alltså inte genomtänkt av nån domare. Men domaren som dömde oss valde förstås hinderhöjden: 29,5 cm.

Hoppbanan tyckte jag var astråkig. Snabbaste hund vann, liksom. Som tur var blev det ett missförstånd med hinderhöjden. Så det blev åtminstone inte en höjdhoppstävling.

Jag kan dock inte låta bli att reta mig som fan på referenstiden, som Chaplin så klart inte klarade. Domaren tyckte att hon, för att bli godkänd, skulle springa lika fort som en hund som är drygt 25 cm högre och som hoppade hinder som var en bra bit lägre än sin mankhöjd. Till skillnad från Chaplin, som fick hoppa drygt 25 procent över sin mankhöjd.

Visst. Chaplin är inte snabb. Det är jag den första att erkänna. Men hon tävlar i klass II, inte i klass III. Och jag är övertygad om att de large- och mediumhundar som sprang med samma intensitet och fick lika tajt väg som mitt lilla pyre klarade tiden. Om inte annat så för att Chaplin måste ta två till tre galoppsprång när de tar ett.

Detta inlägg publicerades i Agility, Chaplin, Filmer, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sjunde pinnen i agilityklass II till Chaplin

  1. BMW och Arlo skriver:

    Grattis! Och som vanligt blir jag så glad av att se er jobba på agilityplanen!

  2. Grattis till nollan! Så retligt med tidsfelet. Chaplin springer ju på så fort benen bär ju!

    Sv: Tack så mycket 😀 Lhine är den som har varit lite sådär ”Nja, jag vet inte riktigt…”, men heelworken är verkligen hennes grej! Tur att jag kom på idén att vi skulle testa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s