Krångla inte till det

Chaplin har börjat träna freestyletvåanSnacka om att jag gjorde bort mig häromdan.

Då kom korgen som jag köpte på Tradera, för att använda i vad jag hoppas kan bli Chaplins freestyle klass II-program.

Jag ställde ner korgen på hallgolvet. För redan när Pyret var valp tränade vi på att hon skulle ställa sig med alla fyra tassarna på tallrikar,
i gratängformar och liknande på just hallgolvet. Och förra veckan repeterade vi med en skokartong. Det gick alldeles utmärkt.

Men korgen var hon lite skeptisk till. Förmodligen för att den knarrar och välter lätt. Dessutom är kanten rätt hög för henne.

Så jag började med att klicka att Chaplin bara stack huvudet över kanten och kastade  belöningen i korgen. Pyret kunde inte nå godiset, så jag vickade på korgen.

Och så där höll vi på. Jag klickade när hon stack ner huvudet och belönade i korgen. Den välte och jag lät den ligga på sidan. När Chaplin klev i med en tass klickade jag och belönade fortfarande i korgen. Då började hon gå runt handtaget och när hon passerade i korgen klickade jag och slängde godis.

Sen ställde jag upp korgen igen och höll fast den mellan mina fötter, klickade när Chaplin sträckte ner huvudet i den, belönade och vickade på korgen för att hon skulle nå godiset. Till slut hade vi kommit så långt att hon ställde sig med tassarna på kanten.

Men, tänkte jag, så där vill jag ju inte att hon ska göra. Då kommer jag ju bara att lära henne att välta korgen. Samtidigt var jag lite osäker på om hon verkligen får plats i korgen. Så jag lyfte i henne för att kolla. Inga problem.

Jag gick och hämtade mer godis, pekade och slängde ur mig: ”Hopp i.” Chaplin hoppade i korgen som den självklaraste sak i världen. Och såg ut som: ”Säg inte att det är det här som du har försökt få mig att göra?”

Nog hade det varit smartare att redan från början testa om hon köpte mitt kommando. Det var ju faktiskt inte svårare än så. Å andra sidan var Chaplin så klart himla nöjd med träningspasset, för hon bör ha varit proppmätt när vi var klara.

Det där var i onsdags. Idag tog jag med korgen ut. Och det gick lika bra att hoppa i den på appellplanen som i hallen, även om korgen välte några gånger.

Men jag tror att det här kan bli bra. Vi måste dock öka avståndet successivt, så att Chaplin verkligen lär sig att hitta rätt teknik för att hoppa i korgen i fart. För helst ska den ju inte välta, även om Pyret såg söt ut då också.

Detta inlägg publicerades i Chaplin, Freestyle, Träning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Krångla inte till det

  1. BMW och Arlo skriver:

    🙂
    Lycka till med den fortsatta korgträningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s