Agility-SM från läktaren

SM-medaljörerna i largeSå här idiotisk såg jag uppenbarligen ut i helgen, när jag försökte plåta alla SM-vinnarna i Sollefteå.

Dessutom jagade jag skvaller och fakta, shoppade och såg många ruggigt bra agilitylopp.

Mina vapendragare tyckte förstås att det var trist att bara titta på, men de var rätt tålmodiga ändå.

Detta inlägg publicerades i Agility, Jobb, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Agility-SM från läktaren

 1. Moa skriver:

  Hej! Jag har en taxvalp just nu, hon är väldigt självständig och vill redan springa efter vilt (9 veckor) så jag undrar om du har något tips på hur man ska träna dem att bli följsamma och tycka det är roligt att träna/jobba ihop//komma på inkallning mm? Hur gjorde du? Tacksam för svar 🙂

  • Mari skriver:

   Oj, det var tidigt. 9 veckor! Å andra sidan hade mina inte sett nåt vilt i så ung ålder, så jag vet inte hur de hade reagerat.
   Men just viltintresset och självständigheten är det som jag har varit tvungen att lägga mest krut på med mina. Jag har så klart inte fått bort viltintresset, tyvärr inte ens fått kontroll på det i alla situationer. Däremot har jag lyckats göra dem så pass motiverade till att ägna sig åt andra aktiviteter tillsammans med mig att det funkar att jobba med dem så länge de inte har nåt vilt precis framför nosen.
   Så vore jag som du skulle jag ha koppel på i situationer där du inte har full koll på omgivningen och störningar (valpen har man ju det inte på). Gör enkla kontaktövningar mycket ofta och i alla möjliga situationer. Se till att det alltid är lönsamt att ta kontakt med dig. Ta initiativ till lek ofta, lär valpen att uppskatta olika belöningar och ha roligt tillsammans. Både inomhus och utomhus. Det lägger grunden för en trevlig tillvara – tillsammans.
   Konkreta övningar som jag tycker är bra är att lära valpen att be om lov (att gå ut genom dörren, hoppa ur bilen, få mat, hälsa på nån och liknande), skvallerträning (istället för att hunden tar en massa egna initiativ ute, så vill iallafall jag att hunden kommer till mig när den ser nåt) och inkallning. Kolla på Youtube, det finns massor av bra filmer på hur man kan göra. Sök till exempel på valpinkallning, restrained recall, skvallerträning och belöningsträning.
   Det är svårt att kortfattat ge tips. Men om du satsar på att erbjuda taxen rolig sysselsättning, gör det lönsamt att vara följsam och lyhörd så blir den mer samarbetsvillig.
   Tänk på att ju fler gånger som du misslyckas (taxen jagar olovandes) desto svårare gör du det för dig själv, eftersom jagandet är extremt självbelönande. Tänk också på att all träning tar tid, att valpar går igenom olika utvecklingsfaser (förmodligen kommer du att få rejäla bakslag när valpen vid 4-5 månaders ålder upptäcker omvärlden på ett nytt sätt, till exempel) och att en del valpar kan vara väldigt störningskänsliga utomhus.
   Är det nåt mer konkret som du vill ha tips om – skriv igen så ska jag också försöka vara mer konkret.
   Lycka till med träningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s