Rösta om diplommeriter

Just nu, och i sista minuten, genomför Svenska Agilityklubben en rådgivande omröstning om vad som ska krävas för att erövra diplom i klass I och II. ”Leder” gör förslaget ”tre pinnar”, vilket enligt mig blir helt fel. Samma åsikt har jag om förslaget ”fem nollor”, som ligger på ”andra plats”.

När diplom diskuterades på regelkonferensen under den senaste regelrevideringen och kom med i agilityregelgruppens (ARG:s) förslag på nya regler så gick det ut på att skapa ytterligare morötter för dem som tävlar i klass I och II. Eftersom regelkonferensen även föreslog att uppflyttning skulle bli frivillig, så kopplades de båda förslagen till varann. Och förslaget ”tre pinnar” lär varken bli någon ytterligare morot eller stimulera till mer tävlande, eftersom det är exakt samma krav som för uppflyttning.

”Fem pinnar” var därför vad konferensdeltagarna enades om – för att de som avstår från att flytta upp sin hund till nästa klass ska ha nånting att kämpa för och inte sluta tävla. Själv tycker jag att det är ett rimligt krav.

Väljer man att aldrig nånsin flytta upp sin hund i den högre klassen handlar det ju om att man som morot vill ha ett långsiktigt mål med sitt tävlande. I klass III är motsvarande mål cert och championat. Dessutom finns det i klass III årligen återkommande mål – SM-kval, SM, Årets agilityhund och för den yttersta eliten även landslagsplatser och deltagande i internationella mästerskap – att ständigt kämpa för att lyckas bättre med.

Men i dagsläget finns det alltså bara tre mål att sträva efter i de lägre klasserna – nollade lopp, pinnar och uppflyttning. Och de två sistnämnda fyller ingen som helst funktion om man redan från början vet att man aldrig nånsin kommer att kunna flytta upp sin hund och få användning för pinnarna som den förhoppningsvis lyckas erövra.

Jag inbillar mig också att om man klarar av att göra nollade lopp, så bör möjligheten att kunna ta pinnar stimulera förarna till att hela tiden jobba på att göra loppen lite snabbare och lite bättre. Och då lär hundarna under sin karriär säkert få ihop en handfull pinnar, om inte annat på de tävlingar där banan är svår och de snabbaste hundarna kör bort sig. Men för att resonemanget ska funka gäller det ju att pinnarna leder till nåt mer än en uppflyttning som man inte har nån användning för.

En annan anledning till att jag inte tycker om förslaget ”fem nollade lopp” är att det blir lättare att ta diplom än att lyckas med det som krävs för uppflyttning. För mig är det helt ologiskt. Dels är det inte så i nån annan hundsport och dels så anser reglerna i alla andra sammanhang att agility är en konkurrensbaserad sport. Om diplomen ska vara undantagna i det tänket är jag rädd att de inte blir mycket värda i nåns ögon.

Och nej. Blir kravet för diplom fem pinnar, så tror jag faktiskt inte att Chaplin kommer att lyckas ta något hoppklassdiplom i klass II. Hon har i dagsläget endast två pinnar i den klassen. Hon tog båda före den senaste regelrevideringen, då man ökade kraven för pinnar i klass II. Men jag skulle ändå vilja få chansen att försöka, eftersom det skulle få mig att jobba ännu mer på hennes fart och motivation.

Detta inlägg publicerades i Agility, Regler. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rösta om diplommeriter

  1. Mija skriver:

    Jag har röstat. För fem pinnar. Bara för att du är den enda (?) som bemödat sig om att försöka sätta in andra i problematiken. Tänker på Cecilias flytande demokrati…

  2. Pingback: Äntligen officiella agilitydiplom i klass I och II | Allroundtax blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s