Från rekord till kaos

Minen på flickorna ikväll, när jag tyckte att vi skulle göra på ett helt nytt sätt, var obetalbar. De kom helt av sig. Framför allt Garbo. Så det var verkligen nyttigt.

Linda, jag och våra tjutande kompisar har alltså återigen varit i den nya hundhallen i Kungsängen och tränat på freestylelagprogrammet. Det behövs. Men inte av den anledning som man kanske kan tro.

För en och en halv vecka sen var vi i en annan hundhall i Borensberg, några mil från Linköping, och tävlade. Fyra starter på två dar. Vilket uppenbarligen var ett par för många.

Det började nämligen bra. Mina flickor har nog aldrig gjort gammeldansprogrammet med så få fel på tävling samtidigt tidigare. Eldor var lite studsig och skällig, så Linda var inte lika nöjd. Domarna gillade dock vad de såg för vi fick hela 27 poäng, vilket är rekord för oss.

Men sen gick det utför. Den största vurpan för min del var på söndagsförmiddagen då Chaplin var så exalterad att hon, istället för att snurra när alla vi andra gjorde det, i nån form av överslagshandling la sig ner och rullade sig. Riktigt gnuggade med ryggen mot det sträva konstgräset. Jag höll på att smälla av, men kunde till slut inte annat än att skratta.

Problemet är att våra hundar jagar upp varann nåt fruktansvärt. För egentligen är det jättelätta rörelser som de ska göra i programmet. De kan dem i sömnen. Liksom hela programmet, vilket får dem att dessutom sluta lyssna och köra sitt eget rejs. Det är så klart lättare för dem att göra det när vi kör två hundar var och de känner att vi inte hela tiden kan ha fullt fokus på var och en.

Ta bara starten. Där går vi mot varann, möts och cirkulerar på mitten av planen. Så redan under de första stegen brukar Garbo ta sikte på Linda och alltså helt skita i att hålla sin position. När vi är framme vid Linda, Ester och Eldor börjar hon bara cirkulera, utan att jag och Chaplin har svängt. Och sen fortsätter hon på samma sätt under resten av programmet.

Så nu har Linda och jag, både förra veckan och denna, tränat på rörelserna, fast i en lite annan ordning. Vi hoppas att det ska göra hundarna mer uppmärksamma. Mindre tysta känns det dock inte som att de har blivit. Snarare tvärtom. För nu vrålar till och med Chaplin, som aldrig har låtit tidigare. Det smittar liksom.

Fast när vi efter en stund idag fick nog, testade nåt helt nytt och inte hela tiden körde alla hundar samtidigt lyckades vi faktiskt bryta den kaotiska stämningen en stund. Det verkar som att det nya krävde en enorm koncentration av dem och då var det som att de glömde bort att jaga upp sig.

Hur vi ska lösa det här vet vi inte riktigt. Men en sak är säker – freestyle är svårt. Skitsvårt. Förmodligen får vi försöka att hela tiden förändra programmet. Och att både träna alla samtidigt och ändå inte. På nåt vänster.

Nu har vi dessutom blivit nerputtade från ledningen i Årets lag. Både av Frodo och hans vänner och av Ester med gäster. Linda, Ester och Eldor fick nämligen till några jättefina program i Borensberg med sitt andra lag och det snygga schackprogrammet till ”One night in Bangkok”.

Detta inlägg publicerades i Freestyle, Tävlingar, Träning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s