Vilken helg!

Supertaxarna på mässan

Det känns faktiskt som att jag redan har fått alla julklappar som jag kan önska mig. För vilken underbar helg jag och flickorna hade på Stockholm Hundmässa.

Visst blev den hektisk, men det var jag införstådd med när jag åkte dit. Jag hade nämligen anmält Garbo till Agria agilitycup, vilket innebar ett lopp varje dag och en förhoppning om att lyckas kvala till finalen på söndagen. Dessutom tävlade jag och flickorna rallylydnad båda dagarna och freestyle 6+ på söndagen.

Bästa beviset på att det inte bara var jag som njöt var att när klockan ringde halv sex i söndags morse, och jag var halvdöd, så stirrade Garbo på mig med stora ögon: ”Ska vi alltså åka tillbaka dit idag?” Sen satte hon sig i hallen och väntade på att jag skulle bli klar.

Framför allt var det förstås agilityn som hon gick igång på. Så pass mycket att hon blev lite svårhanterbar på rallybanorna, då hon hela tiden gick och letade efter nåt som liknade agilityhinder och som hon kunde dra iväg mot. Trots det gick rallyn bättre än jag hade kunnat drömma om.

På lördagens bana kom vi dock av oss lite, då Garbo inte såg konen. Hon som brukar dras som en magnet till just koner. Jag misstänker att det var för att hon aldrig hade tränat på nån rosa (det hann vi dock göra lite snabbt inför söndagens start). Ytterligare några småmissar gjorde att vi slutade på 90 poäng och kom på delad sjätte plats bland 29 ekipage.

Chaplin skötte sig över förväntan. Fast så bra som det ser ut på papperet kändes det inte, för vi fick ihop hela 95 poäng och kom på delad femte plats i ett startfält på 34 ekipage. Mest nöjd var jag med att hon låg kvar mitt emot mig under hela honnören.

Även efter lunchtid på söndagen fixade Chaplin honnören. Då satt hon fint på min högra sida hela tiden och var superkoncentrerad. Det var hon tyvärr inte inne på banan. Kanske började hon krokna för att det helt enkelt hade blivit för mycket för henne. Jag fick liksom tjata henne igenom hela banan. Trots det lyckades vi behålla 86 poäng.

Garbo å sin sida gjorde, trots en massa letande efter agilityhinder, en kanonrunda på söndagen. Vi fick behålla hela 99 poäng – ända till honnören. I den skulle hon stå på min högra sida, vilket hon inte fixade. Efter cirka en minut lade hon sig ner. Så där rök tio poäng.

Men jag kan inte skylla på Garbo. Vi har helt enkelt tränat alldeles för lite på ståendet. Och det tänker jag förstås råda bot på inför nästa tävling, på Kistamässan i januari.

På endast tolv starter i rallylydnad har Garbo nu alltså tagit fyra titlar. Det gör henne till den första tax som kan kalla sig rallylydnadsmästare.

Men trots att rallyn gick så pass bra, tycker jag precis som Garbo att agilityn var det mest lustfyllda på mässan. Vi inledde tävlandet rätt bra på lördagsmorgonen, med att ta oss runt agilitybanan utan hinderfel. Tyvärr fick vi 0,02 tidsfel men kom ändå femma, fick SM-pinne och kvalade till finalen. Banan var med andra ord rätt svår, eftersom så många av de drygt 50 startande körde bort sig.

Våra tidsfel grämer mig dock som sjutton. Redan på banvandringen dunkade Malin mig i ryggen och garvade: ”Nu du, Mari.” Under balansens nedfart låg nämligen en tunnel som hundarna skulle ta direkt efter balansen och jag skulle äntligen få användning för mitt: ”Ut, ut, genom.”

Men klarade Garbo, efter två års träning, denna situation? Naturligtvis inte. Hon var så uppjagad att hon var framme vid hopphindret som stod efter balansen innan hon hörde mitt illvrål, insåg vad jag hade sagt, vände, sprang tillbaka och tog tunneljäkeln. Så kan det gå.

Söndagens hoppklass klantade jag till å det grövsta. Det gick så bra, Garbo var så himla duktig och därför blev jag för ivrig.

Loppet är verkligen ett bevis på att jag (trots fadäsen med tunneln under balansen) är en betydligt bättre hundtränare än handler. Till exempel så var jag inte ens orolig för att Garbo skulle gå ur slalom, när jag sprang förbi det och vinklade upp mot hindret efter. För vårt senaste träningsprojekt har funkat otroligt bra.

Jag befarade att Garbo skulle vara trött under finalloppet. Vi hade inte sovit många timmar. Och hon hade alltså både kört ett agilitylopp, en rallybana och ett freestyleprogram innan det till slut var dags.

Men det blev förstås jag som inte höll ihop. Först försökte jag sticka för tidigt vid en tunnel, som Garbo inte hade hunnit fästa på. Och sen när vi kom till det 22:a hindret hade jag varken nån ork kvar eller luft i lungorna, utan visade helt fel.

Men fasiken vad kul vi hade. Jag blir helt lycklig i hela kroppen bara av att titta på våra lopp. Det kan inte finnas nån hund som är lika rolig att köra som Garbo, mitt entusiastiska lilla agilitygeni.

Freestylen vill jag dock inte tänka på. Linda och jag hade bara hunnit träna på vårt nya program en gång. Och det gick helt åt skogen. Men snyggast var vi. För kostymerna har vi verkligen fått till. Jag lovar.

Detta inlägg publicerades i Agility, Filmer, Freestyle, Rallylydnad, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vilken helg!

 1. Ninnie Lindvall skriver:

  Stort grattis, bra jobbat. Imponerande att hålla så många olika grenar i huvudet!

  • Mari skriver:

   Tack, Ninnie. ❤
   Tror inte att jag körde på nån av dina banor, men alla banor som jag hann se alternativt köra i helgen var härligt utmanande och superroliga. Så himla bra jobbat själv.

 2. toktassarna skriver:

  Jo, första agilitybanan var Ninnies! Vi delade så att alla storlekar skulle få båda domarna i varsitt lopp 🙂

  22 hinder, det är verkligen skillnad. Om luften tar slut på hinder 18 i vanliga fall brukar man ju fixa att ta sig till mål…

  Vilken härligt aktiv helg ni hade, hon är mångsidig, taxen!

 3. Mari skriver:

  Aha, Ninnie. Får Garbo och jag nånsin nån mer chans att försöka sätta en sån där tunnel under balansen, då jäklar… Skam den som ger sig. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s