Fel mått på långhoppet

Det sägs ju att en bilLånghoppet - långt och högtd säger mer än tusen ord. Vilket stämmer på till exempel de här bilderna.

Men den till vänster är faktiskt lite missvisande, eftersom border collien Hero står så långt ifrån kameran att han ser liten ut.

Så trots att min tanke var god, var den inte särskilt bra.

Det jag ville visa var iallafall vilka totalt olika prövningar som långhoppet utsätter agilityns storleksgrupper för.

Exakt så här ska långhoppet se ut, enligt regelverket.

Regelverket om långhoppet

Måtten på långhoppet på Stockholms Hundsportcentrum längst upp stämmer med skissen i regelverket. Första delen är alltså 15 cm hög och den sista 28. Och jag har medvetet ställt delarna så att de första tre sträcker sig över 60 cm och samtliga fem delar är utspridda på 1,5 meter.

Chaplin är 19,5 cm hög och Hero cirka 50 cm hög. Alltså är långhoppets högsta del i small högre än Chaplin, medan den högsta delen i large är drygt hälften så hög som Hero. Med andra ord måste Chaplin hoppa högt och ganska långt för att ta sig över långhoppet, medans Hero måste hoppa jättelångt.

Visst, smallhundar och largehundar kommer aldrig att tävla på hinder med samma mått (hoppas jag iallafall). Men tanken med långhoppet måste ju ändå vara att utsätta samtliga storleksgrupper för ungefär samma prövning. Och man behöver inte vara ett geni för att begripa att så inte blir fallet med de mått som långhoppet har idag.

För att hindret verkligen ska testa hundarnas förmåga att hoppa långt borde det alltså vara betydligt lägre. Framför allt de första tre delarna. Om jag fick bestämma skulle den allra första bara vara nån centimeter hög.

Detta inlägg publicerades i Agility, Regler. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fel mått på långhoppet

 1. Elin skriver:

  Håller verkligen med! Har kört agility med min chinese crested, 28cm hög. Det var svårt för henne att ta sig över långhoppet, även om det bara var de första två dom var uppställda. Visst medmer träning så skulle det ju gå men ändå. Har även tänkt samma sak med säcken då dom ibland var så tunga att min hund knappt orkade ta sig ut ”/

 2. Ninnie Lindvall skriver:

  Det är inte svårt att tänka sig att långhoppets delar vore 5 – 10 – 15 – 20 – 25 cm höga. Så skulle smallhundarnas länghopp alltså ha 10cm som högsta höjd. Jag vet att det inte är så strålande för den hund som är 16sm hög (känner faktiskt en), men det skulle vara väsentligt bättre än idag. För largehundarna blir det knappast särkilt stor skillnad. Vi behöver helt enkelt flera storleksgrupper

 3. mettebjorne skriver:

  Har faktiskt missat att det är ett problem i small med höjden på långhoppet. Det är sällan 3 delar är utsatta väl (inte för att det gör saken bättre, men kan förklara varför jag aldrig lagt märke till det)? Jag är för övrigt mer förtjust i den engelska långhoppet som är mer V-format och mer höjdskillnad mellan första och sista. Tycker det blir bättre visuellt för hundarna.

  • Mari skriver:

   Nä, det är inte så vanligt med tre delar. Men visst förekommer det. Senast i hoppklass III i söndags.
   Och just det visuella upplever jag som ett problem. Är långhoppet ungefär lika högt som hunden är det nog ganska svårt att få en överblick över exakt hur långt det är denna gång. Så för säkerhets skull tar jag i från tårna när jag ger röstkommandot i såna situationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s