Honnörspolletten har trillat ner

Det kändes helt idiotiskt när vi gav oss av i söndags. Men nu efteråt är jag glad att jag körde de 50 milen fram och tillbaka till Motala och de dubbla mästarklasserna. För Garbo och jag behöver definitivt mycket mer tävlingsrutin i rallylydnad. Det finns ju så otroligt många sätt att variera banorna på.

Att åka iväg en bit från Stockholm och tävla innebar dessutom två för oss nya domare och en hel del okända medtävlare. Och faktum är att nog både Garbo och jag lärde oss några viktiga saker.

Jag insåg till exempel att vi måste träna på många fler konvarianter. Slarvigt nog har jag missat att det i reglerna står att konen i ”sändande till kon” kan vara hela 50 cm hög, vilket den var i A-klassen. Stackars Garbo fattade ingenting. Så höga koner har vi aldrig tränat med, vilket innebar att hon inte ens såg den.

Vi måste också träna på att hon ska lägga sig och ligga kvar även i ridhus. Det är tydligen en sak att göra det i agilitystarter och nåt helt annat att göra det på ett rått och fuktigt underlag mitt i en rallylydnadsbana. Det ville Taxfröken inte alls göra.

I båda klasserna skulle hunden stå i honnören. I A-klassen på höger sida och i B-klassen på vänster. Och det hade så klart Garbo inget emot. Hon höll dessutom ut hela tiden. Så det kändes som en mycket bra erfarenhet.

Jag tror också att hon fick något av en aha-upplevelse. Det var nämligen samma ekipage som körde banan när vi stod i honnören i båda klasserna. Andra gången kände jag att Garbo var helt med på vad vi gjorde. Men hon höll inte alls ögonkontakt med mig, utan följde ekipaget inne på banan med blicken. Och i exakt samma ögonblick som hund och förare klev över plastbandet tittade Garbo upp på mig: ”Hördu, nu är det dags för grillad kyckling.” Och visst hade hon rätt.

Om denna insikt hos Garbo, alltså att det som vi gör i honnören har med ekipaget inne på banan att göra, är bra eller dålig vet jag så klart inte än. Men jag vill vara positivt inställt och hoppas att den är det. Att hon liksom har fattat vad det vi sysslar med i den tråkiga honnören går ut på.

Banorna var bra, även om de båda dubbelslalomskyltarna i B-klassen var tradiga.

Lustigt dock att båda domarna hade ganska lika svårigheter. Jag tänker på åttans frestelse, med godis på ena sidan och leksak på den andra. Liksom på snurrarna efter hopphinder och ”tre steg bakåt” direkt efter sidbyten. Men det kanske är vanliga kedjor?

Vi lyckades få ihop 81 poäng i A-klassen och 92 i B-klassen. Det innebär ytterligare 8 SM-kvalpoäng. Just nu ligger vi på en av de 15 reservplatserna.

Mästarklassbana rallylydnad av Jannika Tilly

Mästarklassbana rallylydnad av Mona Bratt

Detta inlägg publicerades i Rallylydnad, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Honnörspolletten har trillat ner

  1. BMW o Arlo skriver:

    Grattis! Fina poäng! Jag ser er gärna på SM i sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s