Jag är rörd och lyrisk

Svenska agilityklubbenJag kommer faktiskt inte på nån mer fantasifull kommentar än ovanstående till regelrevideringsgruppens förslag på nya agilityregler som skickades ut på remiss idag.

Fem storlekar, lägre långhopp, fem höjder på däcket och fler avståndsspann mellan hindren. Självklart är det de förslagen, och omsorgen om språket i det kommande regelverket, som jag går igång mest på.

Men det finns mer som är riktigt bra. Till exempel att bedömningen av uppfarterna på A-hindret och balansen föreslås försvinna. Jag kommer inte heller att sakna tävlingsboken det minsta, om vi nu slipper den.

Att hundar som har fyllt 8 år föreslås få flytta ner en klass låter mycket sunt. Och att barn upp till 15 år föreslås få ha ”coach” med sig på banvandringen är förstås sympatiskt. Likaså blir det säkert skönt för hanhundsägarna om löptikarna startar sist.

Ett förslag som jag vet har varit uppe flera gånger tidigare, och som har kommit med så långt som till SKK:s prov- och tävlingskommitté, är: ”Certifikat och championat ska även kunna delas ut till kryptorchida och oregistrerade hundar.” Och äntligen verkar det, när jag läser PtK:s senaste protokoll, som att det finns en öppning för kryptorchiderna iallafall. Se § 12c på sidan 10.

Att regelrevideringsgruppen föreslår att hundarna ska få fem fel om föraren passerar första hindret och sen går tillbaka till hunden i starten är jag tveksam till. Men jag skulle definitivt kunna leva med en sån regel.

Förutom att det mesta som står i förslaget är sjukt bra, så tycker jag att den här regelrevideringen har skötts föredömligt på alla sätt och vis. Tänk vad bra det kan bli när föreningsdemokratin verkligen fungerar och processen är transparent, prestigelös och sker i en nyfiken anda.

Detta inlägg publicerades i Regler. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s