Hopplös

Förra helgen tävlade ChaplinChaplin i Katrineholm. Foto: Linn Sundström
och jag agility både på lördan och söndan. Bilden till höger är från Katrineholm, där även Garbo körde ett par lopp.

Så har vår sommar i övrigt absolut inte sett ut. För så lite agility som jag ofrivilligt har tävlat i år har jag inte gjort på över 15 år. Men det är bara att vänja sig.

Garbo fyllde elva för några veckor sen och orkar inte hoppa lika högt och mycket längre, även om hon inget hellre vill än att träna och tävla. Och Chaplin vill jag inte utsätta för hela banor med maxade hinder. Det känns varken schysst mot henne eller kul för nån av oss.

Att handla Chaplin på 30 cm höga hinder är totalt annorlunda än att handla henne på en bana där hindren är 20-25 cm höga. Inte bara för att det tar mycket längre tid för henne att ta sig runt, utan också för att hon blir mindre självständig och behöver mitt stöd på nästan vartenda skyhögt hinder. Och det är inte så jag vill köra agility.

I sommar har jag därför tvingats åka hem från flera tävlingar efter ett enda lopp, då domarna har valt att maxa alla hinder i alla smallklasser i klass II. Vilket alltså inte betyder att samma domare på samma banor har valt att ha maxhöjd på hindren i alla storleksklasser. Till tävlingen som låg längst från Stockholm åkte vi alltså totalt 34 mil för att stryka oss.

Ja, jag är ledsen och förbannad. För egentligen tycker jag ju att agility är den klart roligaste hundsporten. Och jag begriper inte alls hur dessa domare tänker. Är det några hundar som påverkas av varenda jäkla centimeter i hinderhöjd är det så klart de allra minsta. Jag kan alltså inte tolka domarnas val på nåt annat sätt än att de tycker att jag och mina hundar inte har på agilitytävlingar att göra.

Därför blir det inte mycket agilitytävlande för vår del nu i höst heller. Tyvärr är det ofta samma domare som dömer och jag väljer nu att över huvud taget inte anmäla oss till tävlingar där jag på förhand är i stort sett säker på att jag tvingas stryka oss.

Förutom att vi knappt tävlar har det här lett till att jag inte har orkat engagera mig i agilityregelrevideringen nu på sluttampen. Vad ska det vara bra för, liksom, när jag ändå på grund av mitt rasval känner mig ovälkommen i sporten?

Spiken i kistan för mitt agilityengagemang blev att jag läste vad en styrelsemedlem i en av klubbarna som jag är medlem i skrev på Facebook. Hen tycker nämligen att såna som jag ska sluta ”göra sporten till någon dagislek variant” och istället köpa ”en agility hund”.

Styrelsen i en annan av mina klubbar har dessutom helt nyligen bestämt sig för att ställa in agilitytävlingen som vi skulle ha arrangerat i november. Styrelsen tror nämligen att tävlingen riskerar att gå back ekonomiskt. Vi i klubben som är agilityexperter hade så klart kunnat förklara att så inte är fallet – om styrelsen bara hade kontaktat eller över huvud taget lyssnat på oss. Men det gick tydligen inte.

Även hundsportlivet går så klart vidare. Jag har bytt klubb och det finns en hel del annat som jag och mina flickor kan ägna oss åt. Men det hade definitivt känts bättre om vi hade tröttnat på att köra agility. Och det har vi ju egentligen inte gjort.

Detta inlägg publicerades i Agility, Chaplin, Regler, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hopplös

 1. Ninnie Lindvall skriver:

  Så himla surt. Jag tror att många slentrianmässigt lägger smallhoppen på 30 för att de själva, och kanske deras egna hundar, tycker att det är lågt. Jag hoppas verkligen på fler storleksgrupper efter regelrevideringen!

 2. BMW o Arlo skriver:

  Det där var verkligen trist läsning. Jag är dåligt insatt i agilityvärlden men om det är likadant där som i lydnaden att sporten anpassas efter BC:n så är det en väldigt tråkig utveckling! Utveckling? Jag hittar inte ordet jag egentligen vill använda…

  • Mari skriver:

   I det stora hela är det inte så. Vad gäller hinderhöjderna har det mycket sakta blivit bättre. Det är väl bara det att jag tycker att det går alldeles för sakta. För 15 år sen fanns det bara två storleksklasser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s