Taxflickorna har testat hundkapp

Åkers Kanal Greyhound Park

Att flickorna och jag gillar att testa för oss nya hundsporter är självklart. Vi har ju, om inte annat, namnet Allroundtax att leva upp till.

I går var det dags igen. Då var vi, Meta, Magnus och deras hundgäng på hundkapplöpningsbanan Åkers Kanal Greyhound Park i Åkersberga, där Stockholms Hundkapplöpningssällskap håller till.

Fem gånger per säsong arrangerar klubben unghundsträning och det var en sådan som vi var med på. Alla raser är välkomna. Och ”unghund” syftar alltså inte på hundens ålder, utan på dess färdigheter i hundkapp. Som tur är. För annars hade nog mina flickor, med sina elva och sju år, räknats som veteraner.

Hundarna löper en och en. Garbo och Chaplin fick testa två varianter. Först varsin raksträcka efter ”släpharen” och sen varsin raksträcka med ”fast hare”. Jag ställde mig i slutet av sträckan och Meta hjälpte mig att släppa iväg dem, efter ”släpharen” så fort den for iväg och efter ”fasta haren” när den passerade där de stod.

Jag hade verkligen inga förväntningar. För varken Garbo eller Chaplin var särskilt intresserade under jaktmomentet när de gjorde sina MH:n. Det är ju liksom inte samma sak att jaga en attrapp som en riktig hare.

Men vi har så klart tränat både budföring och det som på engelska brukar kallas ”restrained recalls”. Den sistnämnda övningen går till så att man antingen sätter hunden, eller så hålls den kvar av en hjälpförare medan föraren går/springer därifrån, kallar in, fortsätter att röra sig snabbt från hunden och viftar med en kampleksak som hunden och föraren leker med när hunden hinner i kapp. Det är en vanlig grundövning i agility.

Så faktiskt tände båda tjejerna till direkt på ”haren”, även om Chaplin först inte var direkt intresserad av att kampa utan snarare försökte apportera den när jag ”ta den”. Båda var iallafall så duktiga att de också fick testa att springa efter den ”fasta haren”.

Först trodde jag att Garbo skulle reagera på de ganska starka ljud som den gav ifrån sig när den for runt banan på sin skena. Men hon brydde sig inte det minsta. Utan när jag efter cirka en halvtimmes vila tog ut dem ur bilen för att återigen värma upp ville båda bara in på banan igen.

Vi var väl lite av gårdagens ”högljudda familjen”. För flickorna vrålade i starten och när de var nästan i mål jublade jag. Chaplin hade lärt sig vad det hela gick ut på efter första sträckan, så den ”fasta haren” kampade hon som sjutton med. Det verkar som att ljudet triggade henne ytterligare, för hon gick liksom också på apparaten som ”haren” är fäst i.

Hundkappträningen var med andra ord skitkul. Nåt helt annat än de förnedrande amerikanska ”taxrejsen” som det finns Youtube-filmer på. Tyvärr får vi vänta ända till i vår innan vi kan göra om den, eftersom gårdagens unghundsträning var den sista för i år.

Vårt lilla kapplöpningsgäng på läktarenFasta harenStart - fast hareStartboxarTävlingsresultat från lördagenVeterinärbesiktningsstugan

Annons
Detta inlägg publicerades i Hundkapp. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Taxflickorna har testat hundkapp

  1. BMW o Arlo skriver:

    Vilken kul grej! Det där skulle vi allt gärna vilja prova på!

  2. Pingback: Bilder från hundkappträningen | Allroundtax blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s