Motion till SAgiK om en ”rasfestival”

”Inför en årlig ‘rasfestival'”.

Den uppmaningen har jag och några klubbkompisar skrivit i en motion till Svenska Agilityklubbens (SAgiK:s) årsmöte. Motionen går att läsa här.

Så här rapporterade jag i Hundsport efter den första ”rasfestivalen”, som kallades AgIF:s nationella agilitymästerskap. Och ända sen den andra, Rasspecialen, har jag verkligen saknat en liknande tävling. Det var så himla kul att både delta och titta på alla duktiga ekipage.

Fast för oss tre som just då tävlade med tax i klass III var det kanske inte så superspännande att kvala. Det fanns ju varsin plats för oss, så länge vi under kvalperioden lyckades göra minst ett nollat lopp i klass III och med det placera oss som sämst på tionde plats. Såna var nämligen reglerna för att man skulle få poäng i Årets agilityhund på den tiden. Och det lyckades vi med alla tre till Rasspecialen.

Det blev första och enda gången, så vitt jag kommer ihåg, som jag med Garbo, Linda med Inka och Jessica med Winston deltog i samma tävling. Och där tävlade vi så klart främst mot varann, vilket nästan gjorde Rasspecialen till ett KM för oss.

Garbo och jag blev bästa taxekipage och tog oss till finalen. Där började tyvärr mina nerver spöka, så jag klantade till det. Men det spelade faktiskt ingen roll. Det roliga var att få vara med, att träffa kompisar från andra landsändar som jag inte ser så ofta och att jag hade haft nånting att längta till.

Eliten har sitt SM, sina landslagsplatser och sina internationella mästerskap, som SAgiK stöttar både ekonomiskt och med hårt arbete. Och många av de förarna har nog inget emot ännu en mästerskapsliknande tävling. Men det är framför allt för dem som inte lyckas ta sig till eliten som jag tror att en ”rasfestival” kan bli en rejäl morot. Iallafall om de har valt att tävla med mer udda raser och därför känner att de till och från kämpar i motvind.

Och visst kan man tycka att de blir kvoterade till en ”rasfestival”. Men vad är det för fel med det? Det bör finnas utrymme i agilityvärlden för olika slags ekipage och tävlingar. Den som inte tycker att det behövs en ”rasfestival” eller att tävlingen är töntig lär inte bli tvungen att varken delta eller arrangera.

Om nu SAgiK:s medlemmar håller med oss och bifaller motionen på årsmötet den 13 mars, vill säga, så att tävlingen införs under klubbens flagg. För annars blir det inget av den, trots att det finns de som tycker att ”det är ju bara att ordna en”.

Men det är liksom inte det som är grejen, alltså en enstaka tävling. Utan det jag ser framför mig är en årlig tradition – tävling och fest – som verkligen visar att inom agilityn behöver inte alla vara lika.

Linda & Inka, jag & Garbo samt Jessica & Winston. Foto: Mette Björne

Foto: Mette Björne

Annons
Detta inlägg publicerades i Agility, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Motion till SAgiK om en ”rasfestival”

 1. jessicas1980 skriver:

  Hejja Mari!
  Hur gör jag för att stötta denna motion?
  Och kanske få fler att stötta den?
  Lr det är bara att se vad som händer på årsmötet?

  • Mari skriver:

   Alla medlemmar som är på årsmötet kommer att få rösta.
   Några av oss ska dit, men ju fler som röstar ja desto större är chansen att motionen beviljas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s