Intensiva agilityveckor

Resultat deltävling 1Tabellen visar ställningen efter den första av tre deltävlingar i Pytteligan, som var förra onsdan och som SAgK arrangerar. Jag är så klart glad över resultatet.

Pytteligan är en cup för X-smallhundar, det vill säga de som är under 28 cm i mankhöjd. Hoppen får vara max 25 cm höga, men domaren Mija valde 18-20 cm, lägre däck och ett 40 cm långt långhopp. Jag kan lova att det var skillnad att köra på.

Dessutom tajtade hon till avstånden mellan hindren. De var bara fyra-fem meter. Och det gjorde också stor skillnad, framför allt för förarna. En del fick helt enkelt problem med tajmingen. Förmodligen mest för att man sällan tränar på såna avstånd.

Kul hade vi iallafall, trots att underlaget på Ekelundsplanen är grus. Varken jag eller flickorna är så förtjusta i det.

Vi har även tävlat en del på gräs på sistone. Förrförra helgen körde Chaplin två lopp under en megalång tävlingsdag på Södertälje BK och Garbo tre lopp under en betydligt mer effektiv tävling på Stockholms Södra BK. Helgen som var tävlade Chaplin på lördan och Garbo på söndan på Märsta-Sigtuna BK.

Och flickorna har gått riktigt, riktigt bra. Däremot har jag klantat mig en del. Chaplin var jättetrött under första loppet i Södertälje, eftersom vi var på en sen middag kvällen före, och jag höll på att köra fel bana. Hopploppet blev dock jättefint. Det är inte vårt fel att referenstiden var alldeles för tajt. Jag var arg som fan när vi till slut kom därifrån.

På SSBK såg jag inte att Garbo slant rejält i slalom i första hopploppet, eftersom jag sprang före. Banan var riktigt rolig, smallanpassad och handlingskrävande, men jag missade att tråckla lite före ett hinder. I agilitybanan hade jag gjort en felbedömning på ett ställe. Jag borde ha valt att ta Garbo åt vänster istället för höger efter ett hopp, då hade jag hunnit placera mig bättre. Garbo gjorde iallafall precis som jag sa, ända fram till tredje loppet. Då hade det brunnit i skallen på henne och vi diskade oss redan i starten.

I Märsta pågick hoppklass II-banvandringen när vi kom. Och för en gångs hade jag behövt hela banvandringstiden, för det var svårt att lära sig hur banan gick. Den var alltså ovanligt utmanande för att vara en hopptvåa, vilket kändes jättestimulerande. Men det sket sig, när Chaplin inte riktigt var med på alla svängar efter tunnlar och dessutom missade den svåra slalomingången. Slutet satte hon dock jättebra, vilket verkligen inte alla gjorde. I agilityklassen trängde jag henne inför en tunnel, istället för att göra mitt bakombyte ”nice and early”. Men vi fick inga fel, inte ens tidsfel, däremot en rosett.

Garbo gick som en klocka i Märsta. Banorna var kluriga och på det hela taget kändes det mesta toppen, även om hon genade över balansens nerfart. Det har hon gjort kanske fem gånger tidigare och det är de enda kontaktfältsfel som hon har fått under de sju och ett halvt år som vi har tävlat. Alltid när det har svängt tvärt åt höger efter, så jag borde väl inte ha lämnat henne som jag gjorde. Men faktiskt så lyckades vi komma trea på ett femfelslopp (det händer i stort sett aldrig i smalltrean) och ta en SM-pinne. Och de båda hopploppen gick så bra att vi kom sjua och åtta på dem.

Men att Garbo fyllde nio år i fredags börjar märkas. Jag tycker att hon har känts trött i värmen den här sommaren. Hon springer inte riktigt lika snabbt längre och har lättare att finna sig i att det inte alltid är hennes tur att få köra.

Det är sorgligt och jag känner mig panikslagen, även om jag vet att det är oundvikligt att de åldras. Så jag försöker verkligen ta tillvara på och njuta till max av vartenda lopp vi kör, för man vet aldrig vilket som blir det sista. Jag hoppas dock att Garbo och jag ska få åtminstone en agilitysäsong till.

Annons
Detta inlägg publicerades i Agility, SAgK, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s