Kennelhostevaccin – spruta eller nossprej?

Inför Rättvikstävlingen passade jag på att kennelhostevaccinera flickorna. Det är ju i samband med vinterns inomhustävlingar som den nästintill årliga epidemin brukar dra igång.

Eftersom jag hade hört talas om att en rätt ny vaccinvariant som ges genom nosen ska vara effektivare, var det den som jag hade tänkt mig. Så för några veckor sen ringde jag runt och hörde mig för.

Det stämmer att den nasalt administrerade varianten (Nobivac KC vet.) verkar snabbare och skyddar mot en bakteriestam som sprutvarianten (Nobivac Pi) inte skyddar mot. Men det verkar vara ganska vanligt att hundar får biverkningar av nossprejet.

Mest förvånad blev jag dock över att Nobivac KC vet. också kan ge biverkningar hos ägaren. Iallafall om personen är infektionskänslig och har nedsatt immunförsvar.

-Det låter som att du beskriver mig, sa jag till djursjukvårdaren.

Mina flickor sover i sängen. Vi gosar väldigt mycket. Och är det nån som minsta lilla smitta som har med hosta och lungor att göra alltid fastnar på så är det mig.

Eftersom jag dessutom vet att flickorna inte blir lyckligare av att jag är sjuk i sex veckor, så länge brukar nämligen min hosta och i värsta fall lunginflammation alltid hålla i sig, hade jag inte särskilt svårt för att bestämma mig.

Nu håller jag därför tummarna för att sprutvaccinet ger dem tillräckligt med skydd även i framtiden. Och försöker vidta några enkla försiktighetsåtgärder – inte hälsa på en massa andra hundar (Chaplin är dock inte riktigt överens med mig om det) och att använda egen vattenskål när vi tävlar.

Detta inlägg publicerades i Hundägarfunderingar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kennelhostevaccin – spruta eller nossprej?

 1. Emmelie skriver:

  Jag kommer aldrig ge sprayen då jag hört många som blivit riktigt dåliga av den. Bättre att ge spruta. Ronjas halvsyster fick hög feber och svullnade upp i hela ansiktet.

 2. Marre skriver:

  Fast två av mina tjejer fick spray. Varken de eller jag blev sjuk.

 3. Karin MD skriver:

  Min kelpie blev lite snuvig, faktiskt, och jag antog att det var nässprayen för de varnade för det hos veterinären. Sen blev jag jätteförkyld, men inte kopplade jag ihop det med Tildas milda dragningar… De andra två var helt oberörda efteråt, men BC-unghunden tyckte att nässpray var en verkligt dålig ide. Vi får se om det var värt en halvtimmes övertalning. 😉

 4. toktassarna skriver:

  Båda mina fick nosvaccin i våras o jag märkte inget på nån av dem. O Lovis som hatar allt hos veterinären accepterade nosvaccinet utan att ens hinna reagera, det var trevligt. Nästa år blir det ju trippeln o sen får vi väl se året efter det om det blir nosvaccin eller inte.

 5. propiraya skriver:

  Oj, brukar du vara sjuk i sex veckor!! Ligger och ojar mig efter två veckor… borde vara mer ödmjuk. Men just nu hatar jag lungrörsstrul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s